Co je kapslový šatník?

Kapslový šatník (také nazývaný minimalistický šatník nebo kapslová garderóba) je koncept organizování svého šatníku a oblečení tak, aby obsahovalo pouze omezený počet kvalitních a všestranných kusů oblečení, které si můžete snadno kombinovat a nosit. Cílem kapslového šatníku je minimalizovat množství oblečení, které vlastníte, a soustředit se na kvalitu a funkčnost vašich kusů.

Základní principy kapslového šatníku zahrnují:

  1. Omezený počet kusů: Vytvoříte si kolekci oblečení, která se skládá z určitého počtu kusů (např. 30, 40 nebo jiný počet, který si zvolíte), které se budete snažit nosit po určitou dobu, často během jednoho sezónního období.

  2. Kvalita před kvantitou: Místo toho, abyste měli velkou škálu levných kusů oblečení, budete investovat do kvalitního oblečení, které vydrží déle a je vhodné pro různé příležitosti.

  3. Všestrannost: Váš kapslový šatník by měl obsahovat kusy, které můžete snadno kombinovat, aby vytvořily různé outfity. To znamená, že by měl obsahovat základní kusy, které se hodí k různým příležitostem.

  4. Sezónní rotace: Můžete upravit obsah svého kapslového šatníku pro různá období nebo sezóny, abyste zajistili, že máte vhodné oblečení pro aktuální počasí a potřeby.

Kapslový šatník pomáhá minimalizovat stres spojený s výběrem oblečení, snižuje spotřebu a podporuje udržitelnost tím, že se snižuje množství rychle zastarávajícího oblečení. Je to také způsob, jak se soustředit na kvalitu a investovat do trvanlivého oblečení. Každý si však může vytvořit svůj kapslový šatník podle svých potřeb a preferencí.

Výraz "kapslový šatník" vychází z anglického termínu "capsule wardrobe". Tento koncept organizace šatníku byl poprvé popularizován v anglicky mluvícím světě a slovo "capsule" (kapsle) zde odkazuje na to, že jde o malou, pečlivě vybranou kolekci kvalitního a všestranného oblečení, které lze kombinovat do různých outfitů.

Zpět do obchodu